October 23, 2018 David Andersson

Att utveckla en mobilapp som användare kommer att älska

Vi lever i en alltmer mobil värld. Inte längre är det tillräckligt för oss att vänta tills vi kommer hem och loggar in på vår PC, att prata med våra vänner på sociala medier, eller Googla något när vi kommer till ett offentligt bibliotek. Vi vill göra dessa saker på en gång och medan vi är på språng.

För att möta den ökande efterfrågan av allmänhetens stora konsumtion har många webbplatser nuförtiden utvecklade applikationer som kan nås från en rad olika mobila enheter. Detta för att säkerställa att deras kunder inte går miste om något. Framgången för en mobilapp beror dock till stor del på dess användbarhet. Här kommer några tips för den som funderar på att utveckla en mobilapp:

  • Gör din app enkel att använda:

Trots att många av oss äger smartphones kanske vi inte nödvändigtvis är så bra på att använda dem. Att utveckla en app som kan användas av även de mest tekniskt naiva människor är avgörande för dess framgång. Om du har en vän eller familjemedlem känd för dennes oerfarenhet inom teknik kan du alltid testa appen på dem. De kommer att ge dig ärlig feedback om saker så som hur lätt den är att förstå, hur snabbt de kan komma åt den samt om den var till nytta för dem. Så snart appen blir alltför komplicerad eller inte innehåller någon användbar eller relevant information, kommer användarna tappa intresset och gå vidare till en annan app som kommer att ge dem vad de behöver.

  • Testa appen väl:

Det finns flera online-plattformar som kan hjälpa dig att testa appen medan den är i utvecklingsstadiet. Detta kan ge dig mycket användbar feedback innan du går live med den.

  • Förstå din målgrupp:

Att veta exakt vad användarna av din webbplats räknar med att få ut eller lära sig av din app är viktigt för att kunna veta om du ger dem vad de behöver. Vad motiverar användarna, och hur kan du placera vissa triggers för att leda dem vidare till din webbplats och hålla dem motiverade?

  • Var tillgänglig på så många digitala plattformar som möjligt:

De flesta av oss äger inte bara en enhet. Vi kanske har en bärbar dator, en stationär dator, en smartphone och en tablet. Om appen inte fungerar lika bra på varje enhet kan du begränsa chanserna för din framgång.

Försök även se till att dina designprinciper matchar den enhet som du vill att den ska användas på. Till exempel; användare av Android-enheter använder dem på annat sätt jämfört med dem som använder iPhones. När det gäller mobila applikationer är det aldrig så att en design passar alla enheter.

  • Se till att appen även fungerar i offline-läge:

När man utvecklar en app är det viktigt att överväga om den kommer att fungera lika effektivt när användaren även är offline. Att inte vara ansluten till WiFi eller annan signal ska inte vara ett hinder för funktionaliteten i din app. Många av de mest populära apparna har blivit det på grund av deras användbarhet när man är offline. För att hålla jämna steg med konkurrensen måste även din app fungera på detta sätt.

  • Var tydlig med vad du vill presentera för din målgrupp:

Framgångsrika mobilappar har tydliga budskap och ett huvudsyfte. Att ge användare för många alternativ eller funktioner på en liten skärm leder endast till att förvirra dem och göra så att dem snabbt blir ointresserade.

Kontakt