October 30, 2018 David Andersson

Hur man går tillväga när man väljer en apputvecklare

Många “utvecklare” tror att bara för att de kan göra en webbplats eller en app, att de borde göra det, samt att de kan rättfärdiga att ta ut priser som är standard i branschen, eller överhuvudtaget ta några som helst pengar för en produkt som de inte kan eller borde producera enligt branschens acceptabla standarder. Och det är inte förrän de arbetar med sin första kund som det blir tydligt att de tagit sig vatten över huvudet, och att denna “utveckling” inte är så enkel som den verkar. För ”utvecklaren” är det en nykterande insikt, för kunden är det ett dyrt misstag som bär större konsekvenser.

Om du någonsin anlitat ett företag för att tillverka en webbplats, app, företagsidentitet etc. vet du förmodligen att kompetensen i denna bransch är bristfällig. Löften, försäkringar och “garantier” å andra sidan finns alltid i överflöd, och det är sällsynt att prata med någon som hittat en utvecklare som mötte deras behov vid första försöket.

Om du inte är bekant med utvecklingsprocesserna eller aldrig har gått igenom sådana innan, kan jag inte tillräckligt mycket föreslå att ta hjälp av en konsult som kan hjälpa dig att hitta den bästa passformen för dina behov. Det sparar tid, pengar och säkerställer att du får de lösningar du behöver från dag ett. En konsult behöver inte vara en professionell apputvecklare, men borde vara någon som förstår några av de tekniska komponenterna i en produktion. Se däremot till att han eller hon endast är intresserad av att du får den bästa möjliga produkten, och inte deras egna provision.

Om du måste göra allt själv är det inte helt omöjligt att hitta en lämplig utvecklare, även om du har en mycket begränsad förståelse för utveckling, då det finns vissa åtgärder du kan vidta för att minska risken att få fel typ av hjälp.

När saker går fel, är det oftast på grund av en av följande faktorer:

 

Kapacitet/förmåga/möjlighet

För den som har begränsad kunskap inom webb- och mobilapputveckling är det ofta ett tärningskast att välja rätt utvecklare, speciellt i de fall projektbudgeten är begränsad. De utvecklare som tillhandahåller webbplatser och appar för de största företagen, är den säkraste insatsen. Men de flesta företag har inte McDonalds-pengar liggandes. Om det inte går bra med den första utvecklaren, har de kanske inte ekonomin för att ta in mer hjälp.

Webb- och mobilappar som tillhör “världens bästa” -listan är inte överraskande också på “världens dyraste lista”. Precis som de flesta saker får du vad du betalar för, och produktion av denna kvalitet och omfattning översätts till en faktura med massor med nollor.

Med en mer blygsam budget har du fortfarande tusentals alternativ. Det finns utvecklare från hela världen som hävdar att de kan erbjuda dig den perfekta lösningen till det perfekta priset. Men till skillnad från konkreta varor med tilldelade marknadsvärden kan du inte riktigt vara säker på vad de säljer dig tills det har utvecklats. Vad du kan göra är att titta på deras portfölj och arbetssätt för att säkerställa att de kan producera på den nivå de påstår.

Titta på deras portfölj. Hur ser deras tidigare utförda arbeten ut? Har de producerat något som liknar ditt projekt? Viktigast, har de några webbplatser eller mobilappar som du kan besöka eller ladda ner? Om de är en mobilapputvecklare bör deras arbete vara tillgängligt i iOS eller Android-butikerna för nedladdning. Ladda ner appen och bekanta dig med dess funktionalitet. Är gränssnittet vettigt? Är det lätt att använda?

 

Standarder

När jag först började bygga webbplatser fanns det bara HTML. Om du ville bygga en, var det tvunget att vara från grunden. Men sedan dess har företagen desperat försökt att skapa program som kan göra vad professionella webb- och mobilapputvecklare kan. Program som Squarespace gör det möjligt för vem som helst att skapa en webbplats utan att behöva skriva in en rad kod. För en personlig hemsida eller för någon som helt enkelt behöver en webb-närvaro men inte är intresserad av att ha ett professionellt utseende på denna, kan Squarespace mycket väl vara ett bra alternativ. Men kom ihåg, dessa webbplatser ser i princip likadana ut.

För proffs som kräver en närvaro som korrekt representerar kvaliteten på sina tjänster, är program som Squarespace inte ett alternativ och skulle bara fungera för att undergräva den professionella bild av sig själva som de försöker presentera. Tillkomsten av dessa program har skapat hobbyister som inte har någon verklig förståelse för utveckling, eftersom de nu ser sig själva som webbdesigners. Låter galet? Det gör det, och det händer hela tiden.

Dessa “dra och släpp” (drag and drop) tekniker är inte bara begränsade till webbplatser. Program som App Press, EachScape och iBuildApp erbjuder alla samma dra och släpp teknik för mobilappar, vilket är ännu löjligare, eftersom mobila appar måste uppfylla en rad specifika standarder om de ska finnas tillgängliga för köp i Apple eller Android butikerna. Om en app inte är inlagd i dessa butiker, har dina kunder ingen möjlighet att komma åt appen, vilket gör den värdelös. Att någon som använder en dra och släpp redigerare för att tillverka en mobilapp ens är medveten om att dessa krav existerar är en tvivelaktig uppfattning i bästa fall. Bli inte förvånad om de erbjuder att slänga in en helt ny Tesla med ditt köp, och ännu mindre förvånad när de frågar om du har en 3D-skrivare som de kan använda för att tillverka den.

WordPress är ett undantag till denna regel av många skäl. WordPress kan snarare vara ett undantag, allt beroende på vem som jobbar på webbplatsen. Jag kommer att skriva en artikel om hur WordPress fungerar en annan gång, men det som är viktigt är att WordPress, till skillnad från Squarespace, är rätt kraftfullt, och även om jag inte rekommenderar det för varje projekt, är WordPress ett alternativ inom professionell webbutveckling. Kort sagt, om utvecklaren vet hur man kodar på de språk som WordPress arbetar med, nämligen HTML, CSS, Javascript, MySQL och PHP, och har en bra anledning till att använda ett innehållshanteringsytem (CMS: Content Management System) över en statisk webbsida för ditt projekt, kan det mycket väl vara det bästa alternativet.

Hursomhelst, se till att den hjälp du väljer att använda är kapabel till att uppfylla de tekniska standarder och krav som alla framgångsrika applikationer kräver.

 

Kommunikation

Eftersom en applikation har så många rörliga delar, är en effektiv kommunikationslinje livsnerven för framgångsrik utveckling. Liksom varje utbyte av tjänster behöver kunden en tydlig förståelse för vad de betalar för, precis som utvecklaren behöver veta vad han/hon tillhandahåller.

Enligt min erfarenhet har de bästa leverantörerna följande gemensamt:

1, De använder en process utformad för att extrapolera information från sina kunder genom olika undersökningsmetoder.

2. De ger sina kunder avtal som i enkla ord beskriver varje steg i produktionen. Detta är för både deras och kundens skydd, allt för att säkerställa att den levererade produkten uppfyller alla förväntningar som beskrivs där. Tre av de viktigaste delarna i avtalet är kostnader, ändringar och tidslinje.

3. De använder en teknisk specifikation för programvarukrav, en SRS (Software Requirements Specification), vilket är en omfattande beskrivning av programvaran som ska utvecklas och specificerar funktionella och icke-funktionella krav och kan innehålla en uppsättning av användningsfall som beskriver användarinteraktioner som mjukvaran måste tillhandahålla. Fråga din potentiella utvecklare om de använder en SRS. Om de säger ja, be att se en av deras gamla. En bra SRS ser ut något i stil med: https://goo.gl/GT5md6. Fråga vad de tycker om en process som använder sig utav en SRS. Om de säger nej eller “vad är det”, skulle jag rekommendera att gå vidare till nästa kandidat.

4. Tillgänglighet. Om din utvecklare vanligtvis inte är tillgänglig, är det nästan en garanti för att ditt leveransdatum inte kommer att mötas. Om andra är beroende av att din produkt är tillgänglig på ett visst datum, kommer det inte ge så mycket att skylla på utvecklaren. Det är också därför det är smart att ge dig själv utrymme om du har ett lanseringsdatum i åtanke. En utvecklares nivå av tillgänglighet är vanligtvis i nivå med deras ansvarsnivå.

 

Här är ett par andra användbara steg du kan ta när du letar efter en utvecklare.

Kundreferenser – Ofta kommer du att se kundreferenser på en utvecklares webbplats. Men om det inte finns något namn eller sätt att verifiera referensen, kan det bara vara ett marknadsföringstrick. Fråga om du kan kontakta någon av deras kunder.

Kundrekommendationer – de bästa utvecklarna har sina marknadsföringsmaskiner på autopilot. Om de får majoriteten av sin verksamhet genom rekommendationer, talar det volymer. Om du blir rekommenderad en utvecklare av någon du känner kan det vara ett gott tecken, men inte vanligtvis när den utvecklaren är en släkting eller en vän. Den här historien är alltför bekant. Du vill ha rekommendationer från personer som faktiskt har arbetat med utvecklaren i fråga. Det är möjligt att din väns brorson är i världsklass, men det vore klokt att utföra alla steg med samma noggrannhet som du skulle någon annan. Om saker och ting går fel, skulle det även vara synd om ett personligt förhållande skulle behöva lida.

Granska deras webbplats – Ofta ser du logotyperna av stora varumärkesföretag på en utvecklares webbplats. Det är inte ovanligt att de här logotyperna finns utan något annat syfte än att förvränga bilden av deras arbete. Ofta är införandet av dessa logotyper eftersom de faktiskt har utfört jobb för dem. Om du ser större företagslogotyper på deras hemsida, fråga dem vad de har gjort för dessa företag. Betyder McDonald´s logotyp att de byggde hela McDonald´s webbplats eller att utvecklaren brukade arbeta där som en hamburgerartist? Du skulle bli förvånad över hur snabba vissa utvecklare är när det gäller att förvränga sitt arbete, och detta är en av de vanligaste taktikerna.

Due Diligence är nyckeln – Om du har ett projekt i åtanke, lär dig så mycket du kan om utveckling. Du behöver inte lära dig hur man skriver kod, men ju mer du vet om den tekniska processen, desto bättre utrustad kommer du att vara när du hittar rätt utvecklare för ditt projekt.

 

Det finns tusentals professionella applikationsutvecklare från vilka du kan välja och jag hoppas att denna artikel ger dig en inblick i hur man väljer den bästa för just ditt projekt. Om du har några frågor är vi alltid tillgängliga för en kostnadsfri diskussion på caaro.se.

Kontakt