June 21, 2018 David Andersson

Vad är SEO och varför är det så viktigt?

SEO är en så vanligt använd term numera att det förmodligen inte finns många människor där ute som inte vet vad det är. För de av er som är kvar i mörkret gällande sökmotoroptimering, här är en kort förklaring:

SEO eller sökmotoroptimering är handlingen att försöka rankas högt i resultat på sökmotorer som t ex Google. Google avgör om webbsidor är av värde genom att mäta och analysera hur många högkvalitativa länkar som finns till dem från andra webbsidor. Om innehållet på din sida är informativ och verkar trovärdig kommer andra webbplatser uppmuntras att länka till den och ju oftare det händer, desto större chans har du att nå framgång i sökmotorer.

Det viktigaste att notera gällande sökmotoroptimering är att det inte är tillräckligt för att helt enkelt skapa vad du anser vara en underbart informativ och kreativ hemsida. Du måste du få andra att tro att det är så också. Att få innehållet att delas är viktigt. Ju mer material du kan producera som fångar folks uppmärksamhet och får dem att kommentera, reagera och länka tillbaka till din webbplats, desto bättre.

Varför är sökoptimering så viktigt?
Till att börja med är det ingen som påstår att SEO ensamt kommer vinna dig kunder eller förvandla din verksamhet till en succé över en natt. Det kan däremot vara avgörande för ett antal skäl:

  • SEO ökar hemsidans synlighet
    När du väl förstår hur sökmotorer fungerar, kan du använda denna kunskap för att hjälpa till att bygga webbsidor som motorer såsom Google kommer att ta upp och smälta. Webbsidor som inte har SEO kan mycket väl förbli osynliga för sökmotorns radar.
  • SEO kan hjälpa till med branding och ge din webbplats trovärdighet
    Webbanvändare kommer att uppmuntras att se dina webbsidor som pålitliga om dessa rankas högt i sökmotorer. Om Google litar på och värderar din webbplats, varför ska inte användarna? Efter att ha klickat på din sida kan de även uppmuntras till att ta en titt på din webbplats, vilket ger dig ytterligare en möjlighet att övertyga dem om att webbplatsen innehåller relevant, intressant och korrekt information om ett visst ämne.
  • SEO ökar trafikflödet till din hemsida
    Ju fler människor som märker din webbplats på grund av dess sökmotor-ranking, desto fler människor kommer sannolikt att besöka den och eventuellt bli kunder, eller till och med dela din webbplats med andra.

En hektisk och ofta besökt webbplats leder inte alltid direkt till försäljning, men chansen att detta händer är mycket högre än om din webbplats helt enkelt finns i cyberrymden utan att generera något som helst intresse, vilket är vad som ofta händer med sidor som är listade mycket längre ner i rankingen.

SEO innebär implementering av en hel del tekniker som gör en viss webbplats sökmotorvänlig. Det är alltid klokt att ta hjälp av en SEO konsult från en professionell webbyrå för att göra din webbplats optimerad för sökmotorer.

Kontakt