June 9, 2018 David Andersson

Att förstå responsiv webbdesign och dess fördelar

Smartphones, surfplattor och även spelkonsoler har blivit viktiga verktyg för många av oss för att få tillgång till internet. De som är begränsade till en fast eller bärbar dator med ett tangentbord och en mus, håller snabbt på att bli en minoritet. Variationen av mobila enheter har även resulterat i en ökning av webbläsarspecifikationer och skärmupplösningar. Som ett resultat av detta har webbdesigners varit tvungna att ändra sin syn och sina idéer för att anpassa sig till detta teknikskifte.

Du behöver inte själv vara en webbdesigner för att förstå att det inte är lönsamt att skapa en helt ny version av en webbplats för att passa specifikationerna för varje skärmstorlek och enhet som finns där ute; det finns helt enkelt alltför många och det skulle vara kostsamt och opraktiskt.

Vad är i sådana fall lösningen?

Responsiv webbdesign
Lösningen är att skapa en responsiv webbdesign. Med detta menas en sådan som automatiskt justeras för att uppfylla specifikationer och upplösningar oavsett vilken bärbar enhet designen visas på. Detta resulterar i en positiv upplevelse för användaren oavsett vilken enhet denne använder och uppnås genom att kombinera flera tekniker såsom flexible grids, fluid images och media queries.

Inledningsvis var webbplatser utformade för att helt enkelt vara mobiltelefonvänliga, men med så många olika enheter som används, och så många olika upplösningar, blir behovet av en riktigt responsiv webbdesign allt viktigare.

Behöver du en responsiv webbdesign?
Svaret på denna fråga ligger i vad du vill att din webbplats ska göra för dig. Om du vill att den ska vara tillgänglig för användare oavsett vilken bärbar enhet de använder, då skulle en responsiv webbdesign utan tvekan vara till nytta. Om du tror att din målgrupp kommer att få tillgång till din webbplats från mer än en stationär dator eller laptop, då skulle du göra dem glada genom att erbjuda de en webbplats som kan ses på ett flexibelt sätt. Potentiella kunder slösar inte sin tid på att försöka få ett format att ladda korrekt på sin mobiltelefon eller surfplatta. De kommer helt enkelt ge upp och leta någon annanstans.

Om du letar efter att spara pengar på lång sikt, kommer då en responsiv webbdesign innebära att du inte behöver betala för kostnaden att skapa en helt ny webbplats för att matcha specifikationerna för varje möjlig enhet där ute. Det räcker med att du utformar webbplatsen en gång och endast en gång.

Är responsiv webbdesign här för att stanna?
Ja, är det korta svaret! Så länge det finns mobila enheter, kommer det fortsätta att inte bara vara relevant, men extremt viktigt. Eftersom mobila enheter kommer att förändras under de kommande åren – och vi behöver bara titta på de senaste tio åren för att veta med säkerhet att de kommer förändras – kommer responsiv webbdesign alltid att finnas där för att ge en lämplig reaktion, vilket innebär att din webbplats alltid kommer att vara tillgänglig för alla.

Att anlita en professionell webbyrå kommer leda till att din webbplats har en responsiv design som möter den moderna internetanvändarens behov många år framöver. Försök inte att lösa det själv; betala någon annan att göra detta grovarbete åt dig medan du lutar dig tillbaka och skördar frukterna!

Kontakt