February 23, 2018 David Andersson

Att välja rätt färgkombinationer till din hemsida

Det kanske kan förvåna dig att besökare på en hemsida i hög grad kan påverkas av hemsidans val av färger. Av den anledningen, om du vill skapa din egen hemsida, bör du ta dig tid att noga överväga och välja färgkombinationer som bäst representerar det budskap, tema eller varumärke som du försöker förmedla /annonsera.

Hur väljer jag rätt färger till min hemsida? 

När du har valt ut de mest effektiva färgkombinationerna, kommer du se att besökarna lätt och snabbt blir engagerade i målet med din hemsida (de kanske köper något eller kontaktar dig för ytterligare information) och är mindre benägna att lämna hemsidan efter att bara ha gått igenom den.

Men exakt hur kan du uppnå detta? 

  1. Försök att skapa en slående kontrast mellan text och budskap som du vill förmedla, samt bakgrunden på din hemsida. Svart text på vit bakgrund kommer på tal när du tänker på att ge besökaren en skarp kontrast. Mörkblå, svart och grått är också utmärkta och effektiva bakgrundsfärger, med valfritt antal ljusa färger som används för text.
  1. Använd minimala färger konsekvent på hela din hemsida. De flesta kommer att säga att användningen av 3 olika färger är det mest effektiva och ger kromatisk harmoni för din hemsidas besökare. Användningen av mer än 3 färger kan orsaka ögontrötthet och besökare kan hitta konflikter mellan färger vilket får dem att tappa fokus och kommer leda till att de helt enkelt lämnar hemsidan.
  1. Undvik onaturliga färgkombinationer. Artificiella eller skrikiga färger (som ljusblått eller grönt) kan lätt ge besökaren ögontrötthet, medan en naturlig palett av färger som används på rätt sätt, kan hjälpa dig att uppnå den önskade känslomässiga reaktion från besökare till din hemsida.
  1. Tänk på din målgrupp. Vilket budskap försöker du förmedla och till vem? Inte bara reagerar äldre människor olika på färger än yngre människor, men kön spelar en roll också. Borta är däremot de dagar där “rosa är för flickor och blå är för pojkar”, så du måste vara kreativ med din användning av färger beroende på din målgrupp.

Vilka verktyg finns tillgängliga för att hjälpa dig att välja rätt färgkombinationer för din hemsida?

Följande är tre populära resurser utav många som är tillgängliga för att hjälpa dig:

  • ColourLovers: Denna resurs är fantastisk för att jämföra paletter, kolla in de senaste kromatiska trenderna och för att läsa relaterade artiklar och intervjuer. Du kan även skicka in dina egna nyheter eller kommentarer.
  • Adobe Kuler: Denna hemsida låter dig välja en förinställd färgpalett baserad på ett antal olika kriterier, såsom betyg eller positiva kommentarer.
  • DeGraeve Colour Paletter Generator: Ett liknande verktyg till detta är “Red Alt”, men här kan du välja ett foto eller en bild som bäst representerar ditt företag eller det budskap som du försöker förmedla, och extraherar den exakta färgpaletten från denna.

 

 

Kontakt