February 1, 2018 David Andersson

Egenskaper hos snygga hemsidor för år 2016

Hemsidor är ett vanligt inslag i vår vardag nuförtiden. Många av oss har antingen en egen hemsida, eller använder hemsidor för nöje, inspiration och utbildning, nästan varje dag i veckan. Som ett resultat av detta, måste en given webbyrå ständigt förnya och uppgradera sin hemsida för att hålla jämna steg med moderna trender och tekniska framsteg. Nedan listas några av de viktigaste inslagen hos snygga hemsidor i år 2016.

Användandet av UI mönster:

UI, eller User Interface (användargränssnitt) design, blir alltmer lika. Detta beror delvis på ökningen av hemsidor som WordPress och den populära marknaden för hemsidor med teman, men detta är inte nödvändigtvis en negativ sak. Originalitet är vad alla bra webbdesigners strävar efter, men alla hemsidor bör huvudsakligen erbjuda webbanvändaren en jämn och intressant upplevelse, så om en hemsidas UI design erbjuder detta, kan det inte gå alltför fel.

Meningsfulla animationer:

Många hemsidor har animationer i ett försök att förbättra det meddelande som förmedlas, och för att göra det hela mer interaktivt för användaren. Det finns två typer av animationer; storskaliga och småskaliga. Den förstnämnda används för att få större inverkan på användarna och inkluderar sådana effekter som pop up meddelanden eller parallax bläddring. Den senare kräver minimal input från användaren och inkluderar hover-verktyg och loading bars.

Material Design:

Lanserat av Google år 2015, använder material design koncepten av skuggor och rörelser för att bidra till att skapa en design som användarna finner mer realistisk. Jämfört med den andra allt populärare minimalistiska trenden, “flat design”, har material design mer djup och har sannolikt en större effekt på användaren.

Responsiv Design:

Detta är en metod för webbdesign som gör det möjligt för hemsidor att ge den bästa visningen och interaktiva upplevelse för användaren över ett brett spektrum av enheter; från bärbara datorer till mobiltelefoner. Hemsidor blir lätta att läsa samt navigera utan behov av panning och scrolling. Sådana hemsidor kan dock kompromissa med prestanda.

Ökad användning av illustrationer:

Fler och fler webbdesigners vänder sig till användningen av illustrationer snarare än bilder, vilket möjliggör att besökare kan nås på ett mer personligt plan, med en bild som inte nödvändigtvis är perfekt och felfri.

Djärv typografi och färger:

Fram tills nyligen har färger och typsnitt som används i webbdesign tenderat att vara mer dämpade, medan det nu börjar gå över mot att använda djärvare typsnitt och ljusare färger i ett försök att locka användare. Typografi har ofta förbisetts, men faktum är att sättet ord visas på en hemsida samt stilen på typsnittet i vilken de är skrivna, blir allt viktigare.

Denna lista innehåller några av de mest populära, nya trender och tekniker på webbdesign marknaden. Det finns dock andra populära trender och tekniker där ute som gör det möjligt för webbdesigners att locka den moderna webbanvändarens intresse.

Kontakt