November 3, 2017 David Andersson

Fördelarna med att ha en responsiv hemsida

Internet var under sina första år tillgänglig endast med hjälp av en enhet – en dator. Mobiltelefoner och smartphones kunde inte förrän senare komma åt internet. Idag, om vi börjar titta på enheter som vi kan få tillgång till Internet, kan listan göras lång. En sak att notera här är att ingen enhet är lik den andra, de kommer i olika former, storlekar och upplösningar.

I ett sådant scenario, istället för att ha olika versioner av en hemsida för olika plattformar, är det klokt att välja en webbdesign som är kompatibel med alla befintliga plattformar.

Responsiv design är en sådan teknik som gör det möjligt för utvecklare att skapa en hemsida som reagerar baserat på användarens enhet. Det skapar en flexibel och responsiv sida, optimerad för enheten.

Följande är några fördelar med att välja en responsiv webbdesign

Förbättrad användarupplevelse

En hemsida utformad för stationära datorer, som öppnas i en mobil, kommer bli svår att använda. Dess dåliga gränssnitt kan irritera användaren och få honom att lämna hemsidan. Sådana problem kan lösas med en responsiv hemsida. Den optimerar sidstorleken och dess innehåll gör det enkelt för användaren att bläddra igenom hemsidan. Det kan vara en liten smartphone eller en iPad i storlek av en bok. Hursomhelst kommer hemsidan vara lätt att använda.

Öka företagets räckvidd och omräkningskurser

Som diskuterats tidigare, finns det en uppsjö av enheter från vilka Internet kan nås idag. Att utforma en hemsida som är kompatibel med alla enheter är som att utöka tillgängligheten av verksamheten på Internet. Oavsett vilken typ av enhet en kund använder, kommer responsiv design se till att denne har en bra upplevelse i och med hemsidan.

Konsekvent användarupplevelse påverkan omräkningskurser positivt eftersom användarna blir bekanta med hemsidans navigering.

Gör hemsidan sökmotorvänlig

Ledande sökmotorer som Google stödjer hemsidor med responsiv design jämfört med icke-responsiva hemsidor. Eftersom de är mer användarvänliga, är responsiva hemsidor mer benägna att få bättre rankning hos sökmotorerna (under förutsättning att de även uppfyller övriga kriterier).

Lätt att hantera

Att ha separata sidor för stationära och mobila enheter kräver ytterligare tid och resurser att hantera. Vidare kräver de också separata marknadsföringsstrategier och SEO kampanjer. Jämförelsevis är hantering av endast en hemsida mycket enklare och sparar mycket tid och pengar.

Att använda sig av responsiv design eliminerar behovet av att utveckla en mobil hemsida. Vidare tar det mindre tid att utveckla jämfört med en mobil hemsida. Det minskar även kostnaderna för testning, support och andra underhållskostnader.

Erbjuder omfattande analysverktyg

Med en  responsiv hemsida finns det ingen anledning att jonglera mellan två olika sidor för att spåra användarnas beteende, omvandlingsvägar och omdirigeringar. Analysverktyg hanterar nu flera enheter och responsiv rapportering med lätthet. All spårning och alla analysverktyg kommer att sammanställas i en enda rapport, som möjliggör enkel övervakning och analys.

En professionell webbyrå kommer att kunna ta fram en webbdesign som inte bara är responsiv men även estetiskt tilltalande och användarvänlig.

Kontakt