May 10, 2018 David Andersson

Lär dig mer om grunderna av Webbdesign

Samtidigt som utformningen av hemsidor verkligen blivit lättare med åren, särskilt med hjälp av online-verktyg och programvara, finns det fortfarande några grundläggande saker du behöver veta innan du sätter igång med att skapa din egen:

Se till att innehållet är värdefullt och vad din hemsidas huvudfokus ska vara

Om du har haft tur med att locka besökare till din hemsida, vill du då inte förlora dem pga att de inte har kunnat hitta någon användbar information när de surfar. För att säkerställa att din hemsida attraherar och behåller besökarnas intresse, måste du bygga din hemsida runt värdefullt innehåll som du vet kommer att vara till nytta, och som kan upptäckas utan alltför stor ansträngning. Ett par musklick bör vara allt som behövs för att leda potentiella kunder till den plats där de vill gå. Ju lättare processen är, desto mer sannolikt är det att du når framgång.

Innehållet bör förbli användbart och intressant, så att ni kommer att hålla kvar besökare och kanske till och med göra dem till återkommande besökare.

Och ja, snygga hemsidor behövs för att locka besökare i första hand, däremot är det innehållet som kommer att ge dig kunder, och det bör finnas så få hinder i vägen som möjligt för dem till att hitta denna information.

Skapa innehåll som är lättläst

Du måste anta att din hemsidas besökare inte är experter på ditt valda tema, varför ditt innehåll måte vara lätt för alla att förstå.

Läsbart innehåll bör vara kortfattat och rakt på sak, så att du kan behålla besökarnas intresse; paragraf efter paragraf av tomt innehåll kommer att visa sig tråkigt och läsare kommer lätt att bli distraherad. Försök även att hålla dig till ett eller två typsnitt; att ha för många olika gör texten svår att smälta.

Se till att din hemsida är enkel men effektiv

Ge läsarna alltför många alternativ, eller en förvirrande meny och deras tålamod kommer snabbt ta slut. Konstruera din hemsida så att besökaren vet var de kan hitta den information de behöver och att de snabbt kan komma tillbaka till startsidan när de så önskar.

Undvik att använda alltför många bilder

Att fylla din hemsida med färgglada eller rörliga bilder kan bromsa hela upplevelsen för besökaren, och medan vissa bilder naturligtvis kan vara nödvändiga, försök att begränsa deras antal. Att vänta på innehåll som laddas kan vara frustrerande, och om besökarna inte vet att det kommer att vara värt att vänta på, kommer de flesta helt enkelt inte att stanna kvar för att ta reda på det.

Sök professionell hjälp

Att skapa sin egen hemsida kan tyckas vara ett logiskt alternativ, men att verkligen göra det kan vara en helt annan sak. Det kan vara tidskrävande, och om du inte är helt påläst inom webbdesign, kan det helt enkelt vara snabbare och enklare att låta en webbyrå göra det åt dig. Det finns en stor chans att din hemsida kommer att vara avgörande för din verksamhets framgång, så varför ta den risken? Webbdesigners vet vad som fungerar, och de har även kunskap inom de senaste trender och tekniker.

Kontakt